Kolagen na stawy – jak działa?

Kiedy organizm produkuje coraz mniej kolagenu, skóra wiotczeje, traci elastyczność, pojawiają się zmarszczki, a do tego jeszcze włosy tracą atrakcyjny wygląd, blask. Także paznokcie zaczynają się łamać. Z biegiem lat produkcja kolagenu się zmniejsza. Starzejący się organizm jest narażony na intensywne i niezwykle dokuczliwe bóle stawów. Dzieje się to najprawdopodobniej z powodu niewłaściwej ilości wspomnianego kolagenu. Przecież to on jest budulcem kości, chrząstek, ścięgien, skóry i stawów.

Należy pamiętać, że z niedoborem kolagenu boryka się dziś wiele osób i to niekoniecznie w starszym wieku. Problem ten dotyka coraz młodszych ludzi – dzieci, nastolatków, osoby w średnim wieku. Kolagen tworzy w pewnym sensie rusztowanie skutecznie umacniające narządy wewnętrzne – nerki, wątrobę oraz inne. To dlatego bardzo ważne jest to, aby występował w organizmie w odpowiedniej ilości.

Kolagen w organizmie produkowany jest regularnie. Przeważnie u osób w wieku do 25 lat występuje na odpowiednim poziomie. Natomiast z biegiem lat ilość produkowanego kolagenu się zmniejsza. Po 60 roku życia praktycznie całkiem ustępuje. Niedobór kolagenu prowadzi do niekorzystnych skutków dla całego organizmu. Skóra traci jędrność, pojawiają się żylaki, a także rozstępy. Ponadto pojawiają się problemy ze wzrostem, zmniejsza się odporność organizmu, pogarsza się stan mięśni, kości oraz stawów.

Wbrew pozorom niewłaściwy poziom kolagenu jest niebezpieczny dla zdrowia. Niektórzy myślą, że ma on wyłącznie wpływ na ładną, elastyczną skórę pozbawioną zmarszczek. Tym bardziej odgrywa on znacznie większą rolę w organizmie człowieka, niż się wydaje. Otóż przede wszystkim umacnia narządy, poprawia funkcjonowanie stawów i mięśni, a także skutecznie ogranicza rozprzestrzenianie się bakterii chorobotwórczych, toksyn i komórek nowotworowych. Chcąc utrzymać kolagen na właściwym poziomie, warto zadbać o odpowiednią suplementację. Dziś w aptekach i innych sklepach można dostać kolagen w tabletkach. Istnieje również możliwość stosowania go w proszku rozpuszczanego w wodzie.

Utrata kolagenu a choroby stawów

Stawy stanowią ruchome połączenie między poszczególnymi składnikami szkieletu. Taka budowa pozwala kościom na swobodne poruszanie się względem siebie. Dzięki temu każdy z nas może swobodnie chodzić i wykonywać inne czynności. Ponadto niektóre stawy zawierają więzadła stawowe, kaletki maziowe, a także łąkotki, obrąbek stawowy, trzeszczaki oraz kosmki maziowe i fałdy maziowe.

Kości i stawy są połączone łożyskami, w których dochodzi do tarcia podczas ruchu. Są pokryte chrząstką szklistą i błoną stawową, które odpowiadają za produkcję mazi. Dzięki niej mogą się swobodnie poruszać. Chrząstka stawowa jest zbudowana z komórek chrzęstnych, które są otoczone macierzą międzykomórkową. Głównym białkiem w chrząstce jest kolagen typu II. Ma on strukturę długich i do tego równolegle ułożonych w górnej warstwie chrząstki łańcuchów. Bez problemu przekazuje obciążenia z kości na kość w czasie aktywności fizycznej czy po prostu podczas wykonywania jakichkolwiek ruchów.

Ponadto warto podkreślić, że kolagen ten indukuje reakcje zapalne i w połączeniu z kwasem hialuronowym tworzy maź stawową. To jednak nie wszystko. Jednocześnie ogranicza aktywność enzymów odpowiadających za bóle reumatyczne. Także przyspiesza odnowę chorobową zmienionych tkanek.

Jak uzupełnić kolagen?

Wielu ludzi zdając sobie sprawę z tego, że niedobór kolagenu prowadzi do wielu chorób i dolegliwości, zastanawia się, jaki kolagen jest najlepszy i w jaki sposób można dostarczyć go do organizmu. Podążając w tym kierunku, niektórzy szukają pokarmów i napojów, które zawierają ten właśnie cenny dla stawów składnik. Zapraszamy do zapoznania się z poniższą treścią, w której wyjaśniamy, czy można zapobiegać utracie kolagenu, jaki jego rodzaj będzie najlepszy, w jaki sposób skomponować dietę, a także który kolagen na stawy sprawdzi się w stu procentach i przyjmowanie go nie będzie przebiegało na marne.

Jak zapewne każdy zdaje sobie sprawę, procesów starzenia nie można zatrzymać, ani też sprawić, by do tego momentu nigdy nie doszło. Jednak bez wątpienia istnieje możliwość uzupełniania braków kolagenu. To pozwoli przede wszystkim przeciwdziałać przeróżnym chorobom. Za bardzo dobry przykład mogłyby tu posłużyć problemy z kolanami, pojawiające się nie tylko u osób starszych, ale i młodych. W końcu o przeciążenie stawu kolanowego nie trudno. Dlatego zdarzają się bardzo często. Zapewne wiele osób już wie, że uszkodzenie stawu przeważnie wiąże się z bolesnymi i długotrwałymi konsekwencjami. Nierzadko takie stany wymagają wizyty u lekarza, rehabilitacji, a nawet operacji. Chcąc zadbać swoje stawy i dobre samopoczucie, trzeba przede wszystkim ustalić odpowiednie obciążenia podczas ćwiczeń czy pracy fizycznej. Nie należy również lekceważyć nawet najmniejszych dolegliwości. Warto również wspomagać swoje stawy od wewnątrz, przyjmując kolagen na kolana. Kolagen na stawy to świetny sposób na to, aby załagodzić dolegliwości i jednocześnie wspomóc procesy biosyntezy naturalnego kolagenu. Specjaliści radzą, aby odpowiednio się odżywiać. Dobra dieta na stawy klanowe gwarantuje szereg korzyści dla organizmu i stawów.

Kolagen w tabletkach

Kolagen jest produkowany w organizmie samoistnie. Jednak oprócz tego można przyjmować go w kapsułkach lub tabletkach. Najczęściej pozyskuje się go z roślin lub produktów zwierzęcych. Jego naturalne pochodzenie sprawia, że stosowanie kapsułek czy tabletek nie ma negatywnego wpływu na organizm, ale przeciwnie.

Do popularnych należy kolagen rybi w tabletkach. Produkuje się go ze słodkowodnych ryb tołpyg. W sprzedaży można również dostać produkty, które są wytwarzane z łusek innych ryb, a niekiedy nawet chrząstek rekina. Kolagen rybki przyjmowany w postaci tabletek łagodzi dolegliwości bólowe stawów i jednocześnie przyspiesza ich regenerację. Bardzo dobrze radzi sobie ze spowalnianiem procesów starzenia się skóry i włosów. Kto może go stosować? Okazuje się, że nie ma tu żadnych ograniczeń wiekowych. Zaleca się go osobom w każdym wieku. Najlepsze jest to, że nie wywołuje skutków ubocznych i jest bezpieczny dla organizmu. Oczywiście, jeżeli jest przyjmowany zgodnie z zaleceniami.

Kolagen roślinny w tabletkach i kapsułkach skutecznie wspomaga receptory kolagenowe organizmu. Pozyskuje się go ze skrzypu, pokrzywy, nagietka, gynostemmy i marchwi siewnej. Są to równie bezpieczne produkty i dostarczające do organizmu odpowiednią dawkę kolagenu.

Kolagen do picia

Dobrą opcją jest przyjmowanie kolagenu w płynie. Forma jest wygodna i przede wszystkim skuteczna. Dużym plusem jest tu to, że nie ma on zapachu ani też smaku. Z łatwością się go zażywa i z ogromną korzyścią dla organizmu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać go do wody, soku czy nawet jogurtu pitnego. Kolagen w tej formie często jest wzbogacany dodatkowymi składnikami jak witaminy, minerały czy antyoksydanty. Tym sposobem dostarcza się do organizmu sporą dawkę dobrze skomponowanych witamin.

W sprzedaży dostępny jest także kolagen w proszku. Z uwagi na specyficzną formę, dodaje się go do napojów. Nie ma smaku ani zapachu, więc można go bez problemu wypić i tym właśnie sposobem dostarczyć w odpowiedniej dawce do organizmu. Nawet jeżeli wsypie się go do wody, ta będzie smakowała normalnie. Nic więc dziwnego, że ta forma czy postać kolagenu cieszy się coraz większą popularnością.

Kolagen w jedzeniu

Przyjmując kolagen w formie płynnej czy w proszku nie trzeba już myśleć o specjalnych dietach. Taki suplement gwarantuje możliwość prawidłowego uzupełnienia niedoboru kolagenu. Warto mieć na uwadze to, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby mieszać jedną i drugą metodę dostarczania kolagenu na stawy do organizmu. Można więc raz łykać kolagen w tabletkach, innym zaś razem stosować w formie proszku. Najważniejsze jest, aby robić to regularnie.

Kolagen stosowany wraz z jedzeniem to chyba najlepsza metoda, przede wszystkim naturalna, która korzystnie wspiera stawy od wewnątrz. Tym prostym sposobem można zahamować procesy starzenia, a także poprawić ogólną kondycję organizmu. Ostatnimi czasy niemałą popularnością cieszy się kolagen z kurzych łapek. Warto mieć tylko na uwadze, że zawiera go dużo produktów spożywczych. Mowa tu między innymi o galaretkach owocowych i warzywnych, rybach w galarecie, galaretkach mięsnych, golonkach, podrobach, salcesonie czy również wywarach gotowanych na kurzych łapkach.

Z warzyw farmaceuci pozyskują ekstensynę zwaną kolagenem roślinnym. Okazuje się natomiast, że w warzywach i owocach są składniki, które skutecznie stymulują produkcję naturalnego kolagenu w organizmie. Zawierają one następujące witaminy – C, A i E, a także cenne antyoksydanty.

Warto raz jeszcze podkreślić, że kolagen odgrywa w organizmie bardzo ważną rolę. Dzięki niemu prawidłowo funkcjonuje. Ma niezwykle korzystny wpływ na układ ruchu, pracę narządów, zdrowy wygląd skóry, włosów czy paznokci. Z wiekiem ilość produkowanego kolagenu zmniejsza się, co ma automatycznie negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu, a przede wszystkim stawów. Warto w tym przypadku rozpocząć odpowiednią suplementację. Z powyższego wynika, że można to robić na wiele różnych sposobów. Uzupełnić jego niedobór można chociażby poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów czy też dodanie go do jedzenia lub picia w postaci proszku, czy płynu. Najwygodniejszą opcją są tabletki lub kapsułki. Forma jest tu kwestią indywidualnego wyboru i zależy od samodzielnie podjętych decyzji.

Copyright by Your Company